YAVUZ KAYA ykaya@yanki.com.tr
YARGI’DA TECRÜBE DEVLETİN TEMİNATIDIR
Hayatmızın, beynimizde biriktirdiği yegane hazinesi; paha biçilmez olan “TECRÜBEDİR”.
İbni Sina diyor ki; Tecrübe İlimden üstündür. Tecrübe ile güçlenenler hayatı doğru okuyanlardır. Tecrübe; bilginin güven deposudur. Tecrübenin sözü derstir. Tecrübelinin yorumu ise ilaçtır.
Hazreti Ali ise, “Devletin güvencesi tecrübedir” diyor.
Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, Osmanlı’nın Cihana hükmetmesindeki en büyük etken; Padişah Hocalarında bulunan tecrübedir.
Edebali’nin; “insanı yaşat ki, Devlet Yaşasın, İnsanı yücelt ki, Devlet Yücelsin” ülküsü ışığında düşüncemizin ana teması devletin TECRÜBE ile Yönetilmesidir.
Devletin Temeli Adalet olduğuna göre; Yargıda tecrübeyi hakim kılmak, Devletimizin teminat altında olmasını sağlamaktır.
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası binlerce hakim ve savcı ihraç edildi. Yerlerine binlerce yeni isim atandı. Kamuoyunda, ihraç edilenlerin yerine yapılan atamalarla; yargıda deneyimsiz bir kadro oluştuğu ve bunun eleştirilere uğradığı ortaya çıktı. Görev yapan 20 bin 719 hakim ve savcının yüzde 45’inin meslekte görev yaptığı sürenin ise; 3 yıl veya daha az olduğu yetkili ağızlardan ifade edildi.
Yönetici; İnsan topluluklarını belli bir düzen ve adalet içerisinde yönetmek, nizam, intizam ve adaleti sağlamak, aynı zamanda vatanı dış tehlikelere karşı korumak gibi temel bir gaye sahibidir.
Yöneticiler; her durumda aldıkları görevlerin önemi ve sorumluluğu gereği, görevlerini ifa ederken; birikimin çelikleştirdiği tecrübeye zorunlu olarak ihtiyaç duymuşlardır.
Halkımız diyor ki; Tecrübenin azaldığı Yargı ve Yargı’ya güvenin tartışıldığı günümüzdeki durum üzücü ve endişe vericidir. Bu durumun devlet eliyle acilen düzeltilmesine fevkalade ihtiyaç vardır
Aklın yolu birdir. Yargıda tecrübeyi ve elbette Vatan Sevgisini hakim kılmak; Devletimizin teminat altında olmasını sağlamaktır.
Yargısı güven veren ülkeler; Mutlu olur, Zengin olur, Lider olur.
Muasır Medeniyete ancak; Vatan sevgisi ve tecrübenin ışığında; daha çok çalışarak ve üreterek ulaşabiliriz.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde görev yapan hakimlerimizin emeklilik yaşı 70’tir. Üniversitelerimizde görev yapan hocalarımız ise, 75 yaşına kadar görev yapabilmektedirler.
YARGI’da emeklilik yaşının; en az ‘70’ olmasının doğru olacağına inanmaktayım.
Devletimizin ilelebet baki kalması; Yönetimi emanet ettiğimiz yetkililerin, Vatan sevgisi, Ufku, Donanımı ve nihayet tecrübesi ile sabittir.
Günümüz dünyasında ömür uzadı ve “Yaşlılık” kavramı çok değişti.
Dünya Sağlık Örgütü yaş dilimlerini değiştirdi. Artık; ‘65’ yaşına kadar genç, ‘79’ yaşına kadar da orta yaşlı sayılmaktayız.
Özellikle Hakimlik ve Savcılık gibi liyakat ve deneyime büyük ihtiyaç duyulan bir meslekte; 65 yaşında emeklilik, çok erkendir ..
Gelişmiş ülkelerde; Yargı’da tecrübeye çok önem verilmekte ve yaş sınırı Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni belirlediği Orta Yaş’a (79) doğru yükseltilmektedir.
İnsan hayatının daha kısa olduğu eski dönemlerimizdeki, Devlet Büyüklerimizin yaşlarını hatırlayalım.
1965 yılında Başbakanlıktan ayrıldığında 2. Cumhurbaşkanımız rahmetli İNÖNÜ 81 yaşındadır, 1972 yılında ise; 88 yaşında ve Partisinin başındadır.
1960 yılında görevden alındığında 3. Cumhurbaşkanımız Celal BAYAR, 77 yaşındadır.
4. Cumhurbaşkanımız Cemal GÜRSEL ise görevi bittiğinde 71 yaşındadır.
5. Cumhurbaşkanımız Cevdet SUNAY, görevi bittiğinde 74 yaşındadır ve 81 yaşına kadar da Senato üyesidir.
6. Cumhurbaşkanımız Fahri KORUTÜRK Görevi bittiğinde 77 yaşındadır.
Rahmetli DEMİREL ise; Cumhurbaşkanlığı sona erdiğinde 76 yaşındadır ve hatırlarsınız ikinci defa seçilebilmek için namzettir ve çok çaba sarfetmiştir. Anayasa değişikliği ile ikinci defa seçilmiş olsaydı 83 yaşına kadar görevine devam etmiş olacaktı.
Rahmetli Erbakan hoca; 1997 Başbakanlığı bıraktığında 71 yaşındadır. 2011’de vefat ettiğinde ise; partisinin başında ve 85 yaşındadır.
Rahmetli Alparslan TÜRKEŞ, vefat ettiğinde görevinin başında ve 80 yaşındadır.
Rahmetli Bülent Ecevit 2002’de Başbakanlığı bıraktığında 77 yaşındadır.
Sn. Bahçeli ise bugün görevinin başında ve 72 yaşındadır.
Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ise; görevi bittiğinde 69, İkinci defa seçilirse, görev yaşı 74 olacaktır.
Bütün bu gerçekler ışığında, Adalet dünyamız; Ülkemize “Rol Model” olmalı ve AİHM yargıçları gibi; Yargı’da emeklilik yaşının en az 70’e çıkarılması sağlanmalı ve yeni ‘YARGI PAKETİ’ne vakit kaybetmeden eklenmelidir.
Gelecek sayıda buluşuncaya kadar esenlikler diliyorum.
10.08.2020