Yankı'nın Son Sayısı >ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ YANKIDA
CUMHURBAŞKANIMIZIN KOYDUĞU VİZYONLA ÇOK ÇALIŞACAĞIZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yankı’ya anlamlı bir ziyarette bulundu. Özhaseki, Türk tarihindeki vakıf kültürünün, ahilik kültürünün temelinin; birliktelik, dostluk ve samimiyet olduğuna vurgu yaptı ve YANKI Dostluk Platformunun yapmış olduğu bu tür buluşmaların gerekliliğini ve öneminin altını çizdi. Çalışmaları hakkında bilgi vere Bakan Özhaseki Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla çok çalışacağız dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Bakanlığın devreye alacağı çalışmaların üzerinde özellikle duran Bakan Özhaseki, “Asrın depremi deniyor ama bizim bin yıllık Anadolu medeniyetimizde karşılaşabileceğimiz, ‘bin yılın’ depremiyle de karşı karşıyayız. Seçimlerden sonra bizim birkaç saniye bile vaktimiz yok. Gece gündüz demeden uğraşacağız, inşallah yaralarımızı saracağız. Bir taraftan da şehircilikte; bizler kadim bir medeniyetin mirasçılarıyız. Şehirlerimize yapılması icap eden o güzel işleri de daha da nitelikli hale getirip devam ettireceğiz.” dedi. Bakan Özhaseki, Sıfır Atık Projesi ile birlikte çevre temelli diğer projelerinde aralıksız sürdürüleceğini ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Seçimlerden sonra bizim birkaç saniye bile vaktimiz yok. Gece-gündüz demeden uğraşacağız, inşallah yaralarımızı saracağız. Bir taraftan da şehircilikte; bizler kadim bir medeniyetin mirasçılarıyız. Şehirlerimize yapılması icap eden o güzel işleri de daha da nitelikli hale getirip devam ettireceğiz.” dedi.
Bakanlık görevini devralmasının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki tüm kurum, kuruluş ve iştirakleriyle ayrı ayrı toplantılar gerçekleştiren Bakan Özhaseki, 6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye’nin kaybedecek birkaç saniyesi dahi olmadığını vurgulayarak, imar ve inşa çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini dile getirdi.
“Asrın depremi deniyor ama bizim bin yıllık Anadolu medeniyetimizde karşılaşabileceğimiz, ‘bin yılın’ depremiyle de karşı karşıyayız”
Bakan Özhaseki, 6 Şubat’ta 11 ili yıkan felaketi kastederek, “Asrın depremi deniyor ama bizim bin yıllık Anadolu medeniyetimizde karşılaşabileceğimiz, ‘bin yılın’ depremiyle de karşı karşıyayız. Çünkü 11 ili ilgilendiriyor. Onlarca ilçeyi, yüzlerce köyü ilgilendiriyor. Yıkım miktarı olarak da, hasar olarak da ayrı ayrı rakam verilmekle birlikte; 680 bine yakın konut, 170 bine yakın da dükkân, işyeri ve ahır gibi tek katlı birimlerden oluşan neredeyse 850 bin bağımsız birimin yeniden yapılması söz konusu.” diye konuştu.
Bakan Özhaseki, şöyle devam etti:
“Bir taraftan bu çalışmaların planlanması, yani zemin etütleri yapılarak binaların sağlam yerlere taşınması, arkasından daha kimlikli binaların ortaya çıkabilmesi için yeni projelerin geliştirilmesi, bunların mülkiyet sorunlarının çözülmesi, arkasından bunların ihale edilip işe başlanması, finansmanlarının temini noktasında da derin çalışmaların yapılması icap ediyor. Bu belki de normal zaman olsa, birkaç yıla sâri olarak yapılacak uzun çalışmalardır. Ama bizim o kadar bekleyecek zamanımız yok.”
“Seçimlerden sonra bizim birkaç saniye bile vaktimiz yok. Gece gündüz demeden uğraşacağız. İnşallah yaralarımızı saracağız”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşlara verdiği sözlerin olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, “Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu sözleri biz talimat gibi kabul ediyoruz. Bu hususta da çok hızlı davranıyoruz. 300 binden fazla bağımsız birimi inşallah zaten bir sene içerisinde teslim edeceğimizi söyledik. Kalanlarla ilgili de zaten çalışmalar devam ediyor. O çalışmalar içerisinde natif olarak hak sahiplerine sunabileceğimiz yeni öneriler de geliştireceğiz önümüzdeki günlerde. İnşallah sözlerimizi yerine getireceğiz. Seçimlerden sonra bizim birkaç saniye bile vaktimiz yok. Gece gündüz demeden uğraşacağız. İnşallah yaralarımızı saracağız. Bir taraftan da şehircilikte bizler kadim bir medeniyetin mirasçılarıyız. Şehirlerimize yapılması icap eden o güzel işleri de daha da nitelikli hale getirip devam ettireceğiz.” şeklinde açıklamada bulundu.
“Sıfır Atık ile başlayan ve onun dışında devam eden birçok çalışmayı daha görünür, daha belirgin kılacağız”
Çevre açısından da uzun ve önemli çalışmalar yapacaklarını söyleyen Bakan Özhaseki, “Sıfır Atık ile başlayan ve onun dışında devam eden birçok çalışmayı da daha görünür, daha belirgin kılarak; onları hayatın içerisine iyice girmiş vaziyette, en etkin şekilde çözmenin yollarını arayacağız. Bu amaçla da brifinglerimizi devam ettiriyoruz. Allah iyi niyetle çalışan herkesin yardımcısı olsun. Biz de inşallah bu gayretlerimizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’yi afetlere hazırlama ve şehirlerin sağlamlığını artırma hedefleri doğrultusunda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Türkiye’deki dönüşümü eksiksiz gerçekleştirmek, yapı stokunu yenilemek ve dönüştürülmeyen bina bırakmamak için çalışıldığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Ülkemizin deprem gerçeğini biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla 81 ilimizde sağlıksız yapı stokunu yeniliyoruz. Bugüne kadar kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2 milyon 44 bin 964 bağımsız birimin yapımını tamamladık. Şehirlerimizin tamamını deprem başta olmak üzere afetlere karşı hazırlayana kadar kentsel dönüşüm çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye’nin deprem gerçeğini bildiklerinin altını çizerek, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koyduğu vizyonla 81 ilimizde sağlıksız yapı stokunu yeniliyoruz. Bugüne kadar kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2 milyon 44 bin 964 bağımsız birimin yapımını tamamladık.” ifadesini kullandı.
Bakan Özhaseki, Türkiye’yi afetlere hazırlama ve şehirlerin sağlamlığını artırma hedefleri doğrultusunda yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirtti.
Türkiye’deki dönüşümü eksiksiz gerçekleştirmek, yapı stokunu yenilemek ve dönüştürülmeyen bina bırakmamak için çalışıldığını vurgulayan Bakan Özhaseki, şu değerlendirmede bulundu:
“Ülkemizin deprem gerçeğini biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koyduğu vizyonla 81 ilimizde sağlıksız yapı stokunu yeniliyoruz. Bugüne kadar kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 2 milyon 44 bin 964 bağımsız birimin yapımını tamamladık. Şehirlerimizin tamamını deprem başta olmak üzere afetlere karşı hazırlayana kadar kentsel dönüşüm çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
1 milyon 918 bin 855 bağımsız birim kentsel dönüşüm kapsamına alındı
Bakan Özhaseki’nin açıklamasında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde 16 Mayıs 2012’de yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılan kentsel dönüşüme yönelik veriler de paylaşıldı.
Buna göre, Türkiye’yi afetlere hazırlama hedefi çerçevesinde çalışmalarını sürdüren Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 81 ilde tespit edilen riskli yapılarda depremin yıkıcılığını minimum düzeye çekme hedefiyle kentsel dönüşüm sürecini devam ettiriyor.
Rezerv yapı alanları ve riskli yapı olarak toplam 1 milyon 918 bin 855 bağımsız birim kentsel dönüşüm kapsamına alındı, 977 bin 874 bağımsız birimin yıkımı gerçekleştirildi ve 2 milyon 44 bin 964 bağımsız birimin de yapımı tamamlandı.
Buna ilave olarak 68 bin 551 bağımsız birimin yapımına ve 220 bin 589 bağımsız birimin ise proje çalışmalarına devam ediliyor.
81 ilde 2 milyon konutun dönüşümü hedefleniyor
Türkiye’nin 59 ilinde ilan edilen riskli alanlar ve 65 ilde belirlenen rezerv yapı alanları ile 81 ilde tespit edilen riskli yapılar üzerinde kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor.
Kira yardımı, faiz desteği, kamulaştırma gideri, proje çalışmaları ve yapım faaliyetleri gibi kentsel dönüşüm uygulamalarına yönelik bugüne dek 39,8 milyar lira kaynak sağlandı ve bu tutarın güncel değeri 89,9 milyar lira olarak belirlendi.
Bugüne kadar 8 milyar 500 milyon lira tutarında kira desteği sağlandı. Zemin durumu açısından tehlike arz eden konutlar önceliğe alınarak, afetlere hazır hale getirilecek.
5 yıllık sürede her yıl 400 bin konut olmak üzere öncelikle 2 milyon konutun dönüşümü hedefleniyor.