Haberler > GÜNCEL >BAKAN YILDIRIM: UZAYA GÜNEŞ PANELLERİ YERLEŞTİRİP ENERJİ ÜRETECEĞİZ



Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 10 yıl içinde 1,2 trilyon dolarlık  dış ticaret hacmine sahip olacağını belirterek, "Bunun için yeni oto yolları, demir yolları ve havaalanları lazım. Bugüne kadar alt yapıya yapılan yatırımın en az iki katı yatırım yapılması gerekiyor.  Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin, 200 milyar dolarlık alt yapı yatırımını mutlaka başarması gerekiyor" dedi. 

İstanbul Kongre Merkezin’de düzenlenen 11’nci Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nın kapanışında konuşan Yıldırım, şurada Türkiye’nin 2023 hedeflerinin şekillendiğini belirtti. Yıldırım, 14 yabancı bakan ile 10 bakan yardımcısının ve çok sayıda konuğun Şura'ya katıldığını vurgulayarak, bu birliktelikten karşılıklı işbirliği yapma imkanlarının doğduğunu kaydetti.

Küreselleşen dünyanın bir köy haline geldiğine dikkati çeken Yıldırım, “Gemisini kurtaran kaptan anlayışı değişiyor. Bütün insanların geleceğini düşünmek ortak sorumluluğumuzdur. İşte bu nedenle bu şurayı uluslararası boyuta taşıdık. Şura'da iletişim ve ulaşımın önündeki engellerin acilen kaldırılması gerektiği konusunda mutabık kalındı. Mallar ve hizmetler serbest dolaşabilmelidir. Vize engelleri ile  bunu geciktirmek dünyanın huzuru ve barışına bir fayda sağlamayacaktır” diye konuştu

Havacılığın merkezinin artık Türkiye'nin de içinde bulunduğu Avrasya bölgesine kaydığını anlatan Yıldırım, “ Artık göç doğudan batıya yapılırken şimdi göç tersine döndü batıdan doğuya bir göç var. Bu küresel ekonomide yeni bir süreçtir. Bunları dikkate alarak 10 yılı yeniden planlamak zorundayız. Küresel kriz,  doğu batı medeniyetlerinin çatışmasına son vermek için önemli bir fırsatı bize sunuyor” dedi

Yıldırım, Türkiye’nin 2013 vizyonunun Şura'da yeniden değerlendirdiğini,  dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmeyi amaçladıklarını kaydederek, bu başarının yeni yollar,  tren hatları  yaparak, hava taşımacılığını büyüterek, denizleri daha fazla kullanarak sağlanacağını ifade etti. 

Haberleşmenin her türlü alt başlığının şurada  tartışılıp, konuşulduğunu belirten Yıldırım, kamu,  özel sektör ve üniversitelerin birlikteliğiyle 3 bin 500 sayfalık bir döküman ve  500 sayfalık sonuç raporu oluşturulduğunu belirterek,  Şura'ya 3 gün boyunca 6 bin katılımcının katkı sunduğunu söyledi. 

Türkiye'nin artık erişilen, ulaşılan bir ülke haline geldiğine vurgu yapan Yıldırım, şöyle konuştu:

" Türkiye 10 yıl içinde 1,2 trilyon dolarlık  dış ticaret hacmine sahip olacak. Bunun için yeni oto yolları, demir yolları ve havaalanları lazım. Bugüne kadar alt yapıya yapılan yatırımın en az iki katı yatırım yapılması gerekiyor.  Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye, 200 milyar dolarlık alt yapı yatırımını mutlaka başarması gerekiyor. Genel bütçeden bu yatırmların 120 milyar dolar kadarını yapacağız, 80 milyar dolarını  da yap işlet devret ya da kamu- özel sektör ortaklığı ile gerçekleştireceğiz."

Yıldırım, Türkiye'nin denizcilikte iyi bir yerde olduğunu ancak bunu yeterli görmediklerini belirterek, 2035 yılında 60 bin konaklama ve bağlama kapasitesi olan yat limanına sahip olmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin haberleşme konusunda kat ettiği mesafeye değinen Yıldırım, "Geniş bant 20 milyonun üzerine çıkmış bulunuyor. 2023 yılında 45 milyon geniş bant internet abonesi hedefliyoruz" dedi. 

Yıldırım, 2018'de Türkiye'nin kendi imalatı olan uyduyu yörüngesine göndermeyi hedeflediklerine vurgu yaparak, 2035 yılına kadar uzaya güneş panellerinden elektirik üretip, buradaki elektiriği radyo dalgalarıyla yeryüzüne ulaştıracak bir proje gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kanal İstanbul projesinin adımlarının atıldığını belirten Yıldırım, yeni hedeflerinin Çanakkale Geçiş projesi olduğunu ve projenin 4 bin metrelik asma bir köprüden oluşacağını ifade etti. 



07.09.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi