Haberler > SİYASET >OLAYLARIN NEDENİ OY FARKLARININ KAPANMASI

Hakkari'de BDP ile AK Parti arasındaki oy farkının giderek kapanması olayların başlama nedeni olarak gösteriliyor.

Yüksekova'da "PKK mezarları tahrip ediliyor" iddiasıyla başlayan ve 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların altından seçim anketleri çıktı. Güneydoğu'da bazı illerde AK Parti'nin BDP'yle arasındaki puan farkının yüzde 5'e düştüğünü gören örgüt harekete geçti.
MEZAR TAHRİBİ BAHANE
Akşam'da yer alan haberde; Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde "PKK mezarları tahrip ediliyor" yalanıyla başlayan ve iki kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar, dün de devam etti. Ancak olayların asıl nedeninin "mezar tahribi" değil, yerel seçim için yapılan anketlerin sonuçları olduğu ortaya çıktı.
BDP İLE FARK KAPANMAK ÜZERE
İddiaya göre Hakkâri’de AK Parti ile BDP arasındaki puan farkı anketlere yüzde 5 olarak yansıdı. Bu da örgütü kızdırdı. Yerel seçim için yapılan anketlerin sonucunda BDP için kritik olan bazı ilçelerde belediyelerin AK Parti'ye geçtiği görülüyor. BDP'nin kalesi olarak görünen ve 2009 yerel seçimlerinde o zamanki adı DTP olan şimdiki BDP'nin yüzde 80 civarında oy aldığı biliniyor. AK Parti'nin oy oranı ise yüzde 15 civarında. Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan, daha önce bu puan farkının giderek düştüğünü ve AK Parti'nin şimdilerde oy oranının yüzde 55'ler civarında olduğunu açıklamıştı. Son anketler de bu durumu doğrular nitelikte. Özellikle Hakkâri’de AK Parti ile BDP arasındaki puan farkı yüzde 5'e kadar düştü. Bazı yerlerde ise fark yüzde 2. Özellikle Hakkâri’nin iki önemli ilçesinde AK Parti'nin önde olduğu konuşuluyor.
"YA BİZİMLE OLUN YA DA EVİNİZDE OTURUN"
İstihbarat birimlerine göre bunun üzerine BDP'nin PKK için kritik bir bölge olan Hakkâri’yi kaybetme tehlikesi üzerine örgüt harekete geçti. Artık dağda savaşmak istemeyen PKK şehre inerek çatışma çıkardı. Bazı yöneticilere gönderilen tehdit mektubunda, "Bu seçimler tarihi öneme sahip. Ya bizimle olun ya da evinizde oturun" denildi.
MEZARLARDA TAHRİBAT YOK
AKŞAM, "Tahrip ediliyor" denilen mezarların görüntülerine ulaştı. Hem olayların öncesinde hem de sonrasında çekilen fotoğraflarda mezarlarda herhangi bir tahrip görüntüsüne rastlanmadı. İçişleri Bakanı Muammer Güler de "Hiçbir mezarda tahrip söz konusu değil. Böyle bir bahaneyle insanlar kışkırtıldı" demişti.
"METROPOLLERDE SAVAŞMAYI ÖĞRENİYORLAR"
Yüksekova'da iki kişinin ölümüyle başlayan olaylar bir anda bölgeye yayıldı. 25 Kasım'da teslim olan PKK'lı N.Ç. olayların nasıl başlatılacağını güvenlik birimlerine anlattı. İşte o ifadeler: "PKK artık vur-kaç taktiğiyle savaşmayacak. Şehir merkezlerinde halk savaşları başlatacaklar. İlk saldırılar Şemdinli, Yüksekova, Çukurca ve Hakkari il merkezinde yapılacak. Birçok kadro Rojava'ya gönderildi. Burada metropollerde savaşmayı öğreniyorlar. Rojava özerkliği kazanınca burada savaşan güçler Türkiye'ye gelerek halk savaşını başlatacak. Artık askeri üs bölgelerine saldırmak yok. Toplantıda bize; 'İmralı'daki görüşmelerin neticesini bekliyoruz. Kış üstlenmesine geçin. Çatışmalara hazırlık yapın. Kalekola giden yollar kesilerek eylemler merkezde yapılacak' denildi. Örgüte katılımlar genelde Hakkari, Şırnak, Diyarbakır, Van, Tunceli ve Bitlis illerinden olmakta. Katılımların yaş ortalaması 12 ila 18 yaş arasında. Küçük yaştaki örgüt mensupları temel eğitimini aldıktan sonra Abbas (K) Duran Kalkan tarafından özel olarak kamplarda eğitilmektedir."
"KÜRTLERE AYRI YÖNETİM MANTIKSIZ"
Meclis Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu, "Kürt nüfus oranından Kürt isyanlarına, geçici köy korucusu sayısından terör mağdurlarına yapılan ödemeye kadar süreçle ilgili birçok konuda" hazırladığı 450 sayfalık raporunu açıklandı. Türkiye'de Kürt nüfusunun yüzde 12-20 arasında tahmin edildiğinin vurgulandığı raporda, "Kürtler için etnik temele dayalı, coğrafi sınırları belirlenmiş, ayrı bir yönetsel yapının oluşturulması çok da mantıklı görülmemektedir; eşit vatandaşlık temeline dayalı, yerel yönetimlerin güçlendirildiği bir model çözüm için uygun olabilecektir" görüşüne yer verildi.
"SÜREÇ, SEÇİME KURBAN EDİLMEMELİ"
BDP-HDP heyeti önceki gün İmralı'da Abdullah Öcalan'ı ziyaret etti. BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalan'la görüşmelerin ayrıntılarını anlattı. Öcalan'ın Yüksekova'da iki kişinin ölmesine neden olan olaylarda "Paralel devletin parmağı var" dediğini öne süren Buldan, şunları söyledi: "Öcalan, 'Barış süreci seçimlere kurban edilmemelidir. Katliam provokatörlük kokuyor; dolayısıyla içinde paralel devlet, onun parmağı var. Bu tür süreçlerde böyle oyunlar yaşanabilir' dedi. Her barış sürecinde bu tür olayların yaşandığını, bunun karşısında bir duyarlılığın hakim kılınması gerektiğini' belirtti" dedi.
Buldan, Öcalan'ın Yüksekova'daki saldırıdan üzüntü duyduğunu ve halkı provokasyonlara karşı uyardığını da söyledi .
 
Haberler.com
 

10.12.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi