Haberler > GÜNCEL >ÖSYM SİSTEMİ DE DEĞİŞİYOR

Liselerde giriş sisteminden sonra üniversiteye giriş sınavları da değişiyor. İlk uygulama 2015’te. ABD’de kolej ve üniversitelere girişte sonuçları kullanılan bilimsel değerlendirme sınavı SAT (Scholastic Assessment Test) şeklinde bir sınav uygulaması üzerinde çalışılıyor. Önce SAT’ın ne olduğuna bakalım. Öğrencilerin sözel ve matematiksel becerilerini ölçen ve 1901’den bu yana yapılan SAT, ABD’de yaklaşık iki ayda bir düzenleniyor. 11 ve 12. sınıf öğrencilerinin de katıldığı, ortaöğretimde öğrendikleri bilgilerin sorgulandığı sınavlara istediğiniz kadar girebiliyorsunuz ve sonuçları iki yıl geçerli. Üniversiteler bu sınav sonuçlarına göre burs da veriyor. Sınavın ilk aşaması SAT 1 olarak da tanımlanıyor.
800 arasında değişen üç test varEleştirel Okuma bölümü (critical reading) okuma pasajları ile cümle tamamlamalarından oluşuyor. Matematik Geometri bölümü aritmetik ve geometri işlemli soruların yanı sıra istatistik ve olasılık konularını da içeriyor. Son bölümü “Yazma” (writing) oluşturuyor. Burada adaylardan bir konu hakkında kompozisyon yazmaları isteniyor. Dil bilgisi kullanımıyla ilgili çoktan seçmeli testler de bu bölümde yer alıyor.
 Bazı yüksekokul ve üniversiteler için en yüksek skoru 2400 olan bu sınav yeterli. Prestijli birçok üniversite SAT 2 olarak tanımlanan tarih, fizik, kimya, matematik ve biyolojinin yanı sıra Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Çince, Japonca, Korece, Latince gibi dil sınavlarının da yer aldığı 20 konu başlığından oluşan ikinci sınavdan da sonuçlar istiyor.
Üniversitelerin ve yüksekokulların aradıkları başka sınav ACT (American College Testing.) Genel olarak 1-36 arasında skorları olan bu sınavda da İngilizce, matematik, bilimsel muhakeme, okuma gibi bölümlerde öğrencinin yeterliliği sorgulanıyor. 2015 yılında bu sınavın da SAT gibi bilgisayar destekli yapılması planlanıyor.
Ancak Türkiye’de uygulanması düşünülen ACT değil, SAT ve bu sınavda din soruları da yer alacak. Kompozisyon, açık uçlu sorular gibi bölümlerin yer aldığı bu tür sınavları gerçekleştirebilmek için ÖSYM yaklaşık 10 aydır çalışıyor.
Geçen ay Ankara’da 20 okulun 2 bin 648 öğrencisinin katıldığı çoktan seçmeli ve açık uçlu sorulardan oluşan pilot sınav yapıldı. MEB ve ÖSYM’nin üzerinde çalıştığı sisteme göre liselere geçişte olduğu gibi üniversiteye geçişte de başta matematik, fizik, kimya, Türkçe, tarih, yabancı dil derslerinin sınavları merkezi olarak okullarda yapılacak. 11’inci sınıftan itibaren öğrenci bu sınavlara girebilecek. Daha sonra bu sınavların sonuçları üniversitelere başvurularda kullanılacak. 2005’te yayımlanan YÖK Strateji Raporu’nda da yer aldığı gibi fen ve edebiyat fakültelerinde Türkçe, tarih gibi bölümlerde taban puanlar kaldırılacak, isteyen kayıt olacak. Mühendislik, tıp, hukuk gibi fakültelerde ise yapılacak “ders” bazındaki sınavların sonuçları istenecek. Hangi sınav sonucunu kabul edeceğine üniversite ve fakülte karar verecek. Ancak ABD üniversiteleri için sadece bu sınavların sonuçları yeterli olmuyor. Aynı zamanda lise notları, okul ve sınıf sıralaması (derecesi), müfredat dışı etkinlikleri, niyet mektubu ve öğretmenlerden alınmış tavsiye mektuplarından oluşan bir dosyanın da üniversiteye verilmesi gerekiyor. Üniversiteler bu dosyalar üzerinden başvuran öğrencilerini seçiyor.
 
 
Habertürk
 

09.12.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi