Haberler > SİYASET >MUSTAFA DESTİCİ DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNİ DEĞERLENDİRDİ

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasının kendilerini memnun ettiğini ifade ederken, TSK, emniyet mensubu ve hakim ve savcıların, bu düzenlemenin dışında tutulmasını doğru bulmadıklarını bildirdi. 

Destici, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında "Demokratikleşme Paketi" ve gerçekleştirdiği Balkan ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Destici, Demokratikleşme paketini "göz boyama" olarak niteledi. Paketle önerilen üç seçeneğin de hem AK Parti hem de BDP'nin işine yarayacağını ileri süren Destici, " Sıfır baraj ve dar bölge ile yüzde 5 ve daraltılmış bölge seçim sisteminin tamamen BDP'nin talebi olduğunu" söyledi.

"Şu anki mevcut duruma göre hiç bir siyasi partinin işine yaramaz" diyen Destici, yüzde 3'lük hazine yardımının da BDP'nin talebi olduğunu, şu anda mevcut durumu hiç etkilemediğini ve önümüzdeki iki seçimde de sadece 3 partinin hazine yardımı alacağına dikkat çekti.

Mustafa Destici; AK Parti, CHP ve MHP'nin yanı sıra bu düzenlemelerle seçime parti olarak girmesi planlanan BDP dışında hiç bir partinin sonraki seçimde yardım almasının söz konusu olmadığını savundu.

Partilere üye olmanın önündeki engellerin kaldrılması konusunda da "kelime oyunu" yapıldığını öne süren Destici, bu ifadeyle isteyen herkesin parti üyesi olabileceği algısının yaratılmak istendiğini oysa bunun KCK ve PKK'lılara yarayacağını savundu. Destici, Siyasi Partiler Yasası'nın kaldırılacak maddelerinin paketin sadece  PKK için çıktığının delili olduğunu ileri sürdü.

Düzenlemeyle terör eyleminden mahkum olanların da siyasi partilere üye olabilmesinin önünün açılacağını ifade ederek, "Terör eyleminden mahkum olanlar; yani KCK'lılar, PKK'lılar bundan sonra rahatlıkla, ileride Apo'nun da önünü açmak için bu düzenleme yapılıyor, tamamen PKK ile yürütülen müzakere sonucu yapılmıştır" dedi. Mustafa Destici, "Yani partilere üye olmanın önündeki engelleri kaldırıyoruz derken, partilere hırsızların, sahtekarların, rüşvetçilerin üye olmasının önündeki engelleri kaldırıyorlar ve PKK'lıların, KCK'lıların, teröristlerin üye olmasının önündeki engelleri kaldırıyorlar" diye konuştu.

Destici, beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunun kaldırılmasının da Güneydoğu dışında teşkilatlanma güçlüğü çeken BDP için yapıldığını, ayrıca Avrupa Birliği ve Batı'nın baskısıyla da Mor Gabriel Manastırı'nın vakfa verilmesinin sağlandığını söyledi. Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasının kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Mustafa Destici, "Ancak TSK, emniyet mensubu ve hakim ve savcıların bu düzenlemenin dışında tutulmasının sebebi nedir?" dedi.  

Mustafa Destici, Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesinden mutlu olduğunu ancak bunun yanında Ankara Üniversitesi'nin adının Hacı Bayram Veli ve Anadolu Üniversitesi'nin adının da Yunus Emre Üniversitesi olarak değiştirilmesini istedi.

-Balkan gezisi-

Balkanlarda Türk ve Müslüman nüfüsunda eskiyle kıyaslanamayacak kadar bir rahatlama olduğunu gözlemlediklerini belirten Destici ancak özellikle Batı Trakya'da bazı sıkıntıların devam ettiğini söyledi. Türkiye'nin hemen hemen tüm hakları verdiğini ancak Yunanistan'ın Lozan'daki azınlık haklarının hiçbirini vermediğine işaret eden Destici, vakıf mallarının iadesi, seçilmiş müftülerin tanınması, Türkçe eğitimin yapılması, arazi konuları ve siyasi haklar konusunda adım atılmadığını dile getirdi.

Türkiye'nin elinde son koz olarak Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının kaldığını savunan Destici, dün açıklanan pakette bu okulun açılmasına izin verilmemesinin hem kendilerini hem de Batı Trakya'daki Türkleri fazlasıyla mutlu ettiğini bildirdi. Destici, Türkiye'ye azınlık haklarını dayatanların Yunanistan'a söz geçiremediğini vurguladı. Bulgaristan'da çok sayıda Türkün yaşadığını anımsatan Destici, ancak Türkiye'nin oradaki Türk azınlığına karşı uzak olduğunu ifade etti.

Mustafa Destici, bir gazetecinin seçim barajı ile ilgili sorusu üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim barajını kendilerinin koymadığı yönündeki açıklamasını anımsattı ve şunları söyledi :

"Sen 11 yıldır iktidarsın, 30 yıldır siviller yönetiyor yani 'barajı biz koymadık' diye bir savunma olabilir mi? Anayasa Mahkemesi'ni de sen kurmamıştın neden değiştirdin o zaman? HSYK'nın yapısı ile neden oynadın? Niye Kamu İhale Kurumu diye bir kurum koydun? Yani sen koymadığın ama işine gelen bir sürü şeyi değiştirdin, iktidarının önünü açacak. Barajı sen koymamıştın ama Hazine yardımını sen düzenledin. Senden önce bu ülkede 3 milletvekili olanlar hazine yardımı alıyordu. Grubu olan siyasi partiler Meclis'te Hazine yardımı alıyordu. Taki biri senden ayrılıp 20 milletvekiline ulaşınca sen kendine göre bir düzenleme yaptın."



01.10.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi