Haberler > SİYASET >ERDOĞAN: DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ÖNEMLİ BİR REFORM ÇALIŞMASI

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratikleşme paketinin tüm alanlarda olduğu kadar ekonomide de Türkiye'nin önünde yeni bir ufuk açılmasını sağlayacağını belirterek, "Zira demokrasi ekonomiyle atbaşıdır, biri ileri biri geri olmaz, orada ülkeyi çökertirsiniz. Bunun atbaşı gitmesi lazım. Biz 11 yıldır buna gayret ettik, bunu başardık" dedi.

Erdoğan, Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Sektörü Değerlendirme Toplantısı ve Ödül Töreni'nde yaptığı konuşmada, yurt dışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörüne 2012'yi son derece başarılı şekilde tamamladıkları, 2013'ün ilk 9 ayında yine büyük başarı sergiledikleri, Türkiye ekonomisini büyüttükleri kadar ülkenin itibarını da yücelttikleri için şükranlarını sunduğunu söyledi.

Türkiye'nin firmalarının 1972-2003 arasında üstlendikleri proje miktarının 46 milyar dolar olduğuna işaret eden Erdoğan, "Bizde bir söz var, 'Tekrar 180 kez de olsa iyidir.' Şimdi bunun da tekrarını yapmakta fayda görüyorum. 2003 yılından bugüne kadar geçen yaklaşık 11 yılda üstlenilen proje miktarı ise 214 milyar dolar. Sadece 2012 yılında, yani son bir yıl içinde üstlenilen miktar ise 27 milyar dolar. Yani 30 yılda elde edilen miktarı biz şimdi bir yılda, 13, 14 ayda yaklaşık elde edebiliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin firmalarının en son Güney Sudan ve Senegal'e de ulaştığını ifade eden Erdoğan, iş yapılan ülke sayısının da böylece 102'ye çıktığını belirtti.

ENR 2013 listesinde Türkiye'den 38 firmanın yer aldığını vurgulayan Erdoğan, "Listenin ilk 100'ünde, şu anda 5 firmamız bulunuyor. Önceki yıllarda olduğu gibi listede bu kez 250 firma arasında, Çin'in ardından yine önceki yıllarda olduğu gibi hamdolsun biz varız, Türkiye var" dedi.

Gittiği birçok ülkede müteahhitlerin yatırımlarını gördüğünü ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu anlatan Erdoğan, bazı yatırımların temel atma törenlerine, bazı yatırımların açılışlarına katıldığını ve o ülkelerin liderleriyle birlikte ortaya çıkan başarıdan Türkiye adına büyük gurur duyduğunu vurguladı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "En son Türkmenistan'da gerek bizim bazı firmalarımızın orada yaptıkları eserleri görmenin, bunun yanında da yine 1.5 milyar dolarlık Türkmenbaşı Limanı projesinin günübirlik bir ziyaretle temel atma törenine Sayın Berdi Muhammedov ile katıldık. Oradaki bitirilmiş ve şimdi başlanan bu eserler, hakikaten bizleri gururlandırıyor. Bizlere bir kez daha bu gururu yaşattığınız için ülkemizin, milletimizin itibarına itibar kattığınız için hem çalıştığınız hem de çalıştırdığınız için özellikle de ekonomiye büyük katkılarınız için herbirinize tek tek teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum."

"Sosyal olayların matematik olmadığını çok iyi bilmemiz lazım"

Dün Türkiye için çok önemli bir reform paketini kamuoyuna açıkladıklarını anımsatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'de çok uzun yıllardır sorun teşkil eden, bugüne kadar çözümü mümkün olmayan, 'Acaba bu söylenirse hangimiz bu noktada yasal olarak bedel öder', bunun düşünüldüğü, tartışıldığı ve bundan dolayı da hep ertelene ertelene bize kadar varan ve bizim de şu son 11 yıl içinde peyderpey, bazılarını yeni düzenlemelerle ortadan kaldırdığımız, hak ve özgürlükler noktasından tutunuz halkımızın talepleri istikametindeki adımları ata ata artık yeni bir pakete geldik. En son 26 maddelik bir anayasa paketiyle Türkiye'nin gündemine, halkımızın lehine bir anayasa değişikliğini sunmuştuk ve yüzde 58 kabulle de o geçmişti. Şimdi yeni bir paket ama bu bir anayasal düzenleme gerektirmiyordu, yasal düzenleme, idari düzenleme gerektiriyordu. O çözülemeyen sorunların, ertelenmiş sorunların bir kısmını yine ele aldık, bunların da çözümlerini bir paket altında topladık ve belli bir takvim çerçevesinde bu reformları gerçekleştireceğiz."

"Hiç kuşkusuz, söylediğim gibi, bu reform paketi önceki reformlarımız gibi Türkiye'de siyasete, demokrasiye, iç barışa, huzura, özellikle de kardeşliğimize çok önemli katkılar sağlayacak. Bu ne bir ilktir ne bir sondur, dün de söyledim. Çünkü sosyal olayların bir matematik olmadığını çok iyi bilmemiz lazım" ifadesini kullanan Erdoğan, dolayısıyla geliştikçe, değiştikçe bunların da güncellenmesi gerektiğine dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan, "Demokratikleşme paketi tüm alanlarda olduğu kadar ekonomide de Türkiye'nin önünde yeni bir ufuk açılmasını sağlayacak. Zira demokrasi ekonomiyle atbaşıdır, biri ileri biri geri olmaz, orada ülkeyi çökertirsiniz. Bunun atbaşı gitmesi lazım. Biz 11 yıldır buna gayret ettik, bunu başardık. Tecrübe ederek, çok yakın şekilde öğrenme ve görme fırsatını bulduk" diye konuştu.

"İlk defa bizim dönemimizde ilan edilen zamanlarda seçim yapılmaktadır"

Türkiye'de demokrasi güç kazandıkça ekonominin de güç kazandığını, demokratik reformlar geldikçe Türkiye'ye yatırım geldiğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Demokrasinin standartları yükseldikçe ekonomi büyüdü, üretim, yatırım, istihdam kat be kat artış kaydetti. Şu son 11 yılda istihdam noktasında nüfusumuzun artışına rağmen 5 milyon artı istihdam sağladık. Bunun geçmişte zıt örneklerini de görürsünüz. Belki bir çoğunuz, bir çoğumuz bunları yaşadık. Demokrasi güç kaybettikçe, kesintiye uğradıkça, istikrar, güven ortamı kayboldukça ekonomi güç kaybetti, ekonomi daraldı, üretim, yatırım, istihdam, ihracat maalesef yerinde saydı ya da geriledi. Biz de ekonomide bir kaide vardır, cıvaya benzetirler. Cıva, kendisi için uygun zemine hareket eder. Bir de bizim atalarımızın güzel bir sözü var, 'Dere yatağında akar.' Ekonomide de durum bu. Eğer uygun zemini bulursa, yani güven istihdam noktasında istikrarı bulursa istihdam oraya gelir, yatırımcı gelir.

Bize gittiğimiz bütün ülkelerde hep sorulan budur. İş adamları hep bu soruyu soruyor, 'Önünüzde seçim var mı?" veyahut da 'Seçimleri ne kadar zamanda bir yapıyorsunuz?' Bizim iktidarımıza kadar seçimlerin takvimine bir bakarsanız, çok siyasi partili dönemde seçimlerin ortalaması nedir, 16 aydır. 16 ayda bir bu ülkede seçim yapılmıştır. İlk defa bizim dönemimizde ilan edilen zamanlarda seçim yapılmaktadır. Bu ülkemizin nereden nereye geldiğini göstermesi bakımından önemli. Yani yatırımcı, girişimci önünü görecek. Bu ülkede artık 4 yıl genel seçim yok, 5 yıl yerel seçim yok, bunu görecek. İşte şu 11 yıl bunun şahididir. Ve biz bu süreç içerisinde biliyorsunuz 11 yılda 3 tane genel seçim yaptık, 2 yerel yaptık, şimdi üçüncüye hazırlanıyoruz ve 2 tane de referandum yaptık. Bütün bunlar istikrarın temini bakımından ve gerek ulusal gerek uluslararası bazda dünyaya önemli bir sinyaldi."

Ekonomi ve demokrasinin, birbirini motive eden, besleyen, birbirinden doğrudan etkilenen iki alan olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, birindeki aksaklığın diğerini etkilediğini, birindeki gerilemenin diğerini gerilettiğini, birindeki büyümenin diğerini de büyüttüğünü söyledi.

Bu anlayışla demokrasiden asla taviz vermediklerini, demokrasinin standartlarını daha ileriye taşıdıklarını dile getiren Erdoğan, ekonomiyi de bu sayede, böyle sağlam ve güvenilir bir zeminde 11 yıl içinde üç kattan fazla büyüttüklerini bildirdi.

Dün açıkladıkları paketin Türkiye ekonomisinin daha da büyümesine imkan teşkil edeceğini, ekonominin üzerinde ilerlediği zemini çok daha güçlendireceğini ifade eden Erdoğan, "Türkiye'nin güçlenen demokrasisi dışarıda da ilgiyle, takdirle izleniyor, izlenecek. Türkiyeli işadamlarının, Türkiyeli firmaların yurt dışındaki işlerini de mutlaka olumlu etkileyecektir" dedi.



01.10.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi