Haberler > SİYASET > ÇİÇEK: PLAKET YERİNE AĞAÇ, ÇİÇEK VERİLSİN

- "O kadar çok kanun çıkarıyoruz ki işin eksikliğini iyi fark edemezsek, çıkardığımız her kanun, işi düzeltmekten çok, daha fazla karmaşık hale getiriyor"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çocuklara bir taraftan bilgiyi öğretirken diğer taraftan sevgi, saygı, dürüstlük, erdem, helal, haram, doğru ve yanlışı da anlatmak gerektiğini, ancak bu noktada ciddi bir eksikliğin söz konusu olduğunu belirterek, "Bu öyle bir eksiklik ki bunun ortaya çıkardığı problemleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kanun çıkararak çözmeye çalışıyoruz. O kadar çok kanun çıkarıyoruz ki işin eksikliğini iyi fark edemezsek, çıkardığımız her kanun, işi düzeltmekten çok, daha fazla karmaşık hale getiriyor" dedi. 

Pınar Eğitim Kurumları Çağlayan Fen Lisesi ve Çağlayan Anadolu Lisesi'nin açılış törenine katılan Çiçek, öğrencilerin sunduğu gösterileri izledi.

Cemil Çiçek, yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaklaşık 20 milyon çocuk ve gencin eğitim gördüğünü ifade etti. Bu rakamın, bir çok devletin toplam nüfusundan daha fazla olduğuna dikkati çeken Çiçek, "Bizim bazı ülkeler gibi petrolümüz, doğal gazımız, kıymetli taşlarımız yok. Ama Allah'ın lütfettiği, bunların hepsinden değerli 20 milyon insanımız var. Kıymetini bilir, iyi yetiştirirsek, bu nüfus milletimizin en büyük zenginliğidir" diye konuştu. 

Bütün ülkelerin öncelikli konusunun eğitim olduğunu vurgulayan Çiçek, dünya sıralamasında bir ülkenin yerini, eğitim ve öğretimin tayin ettiğini dile getirdi. 

Çiçek, şöyle devam etti:

"Eğer çocuklarımızı, gençlerimizi her yönüyle iyi eğitebilirsek, bulunduğumuz noktanın çok daha ilerisinde olabiliriz. Türkiye'nin 2023 hedefi var. 2023 yılında Türkiye'nin nerede olacağını, bugün eğitim ve öğretime başlamış olan çocuklarımız tayin edecek. Bunları iyi eğitemezsek hedeflerimizi tutturabilmemiz mümkün değil. Çünkü günümüz dünyasında eğitim, öğretim ve üretim olmazsa, geçmişte kazandıklarımızın gelecekteki yerimizi belirlemede çok fazla etkisi olmayacaktır.

Bugün dünyada iki tür toplum var. Bilgiyi üretenler ve bilgiyi kullananlar. Türkiye, halen çok az sayıda bilgi üreten ama çoğu zaman başkalarının ürettiği bilgiyi kullanan toplum. Konuştuğumuz mikrofondan, konuşmalarımızı nakleden kameralara varıncaya kadar, kullandığımız bir çok teknik alet ve edevata kadar, bunların önemli kısmı başka ülkelerin ürettiği bilgiler üzerinden bize intikal ediyor. Bunun için kazandıklarımızın önemli bir kısmı başkalarının ürettiklerini satın almaya gidiyor. Bu nedenle biz, bir taraftan eğitim ve öğretim konusunda çaba gösterirken, diğer taraftan da bilgi üretimine önem vermemiz lazım."

Cemil Çiçek, çocuklara bir taraftan bilgiyi öğretirken diğer taraftan sevgi, saygı, dürüstlük, erdem, helal, haram, doğru ve yanlışı da anlatmak gerektiğini belirtti. Bu noktada ciddi bir eksikliğin söz konusu olduğuna işaret eden Çiçek, "Bu öyle bir eksiklik ki bunun ortaya çıkardığı problemleri Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak kanun çıkararak çözmeye çalışıyoruz. O kadar çok kanun çıkarıyoruz ki işin eksikliğini iyi fark edemezsek, çıkardığımız her kanun, işi düzeltmekten çok, daha fazla karmaşık hale getiriyor. Bunun için eğitim öğretim son derece önemlidir" diye konuştu.

 

-"Plaket yerine kitap ya da ağaç"

 

Çiçek, 1987-1988 yılları yıllarında Devlet Bakanlığı görevini yürüttüğü dönemde, kültür ve sanat dünyasından bazı kişilerin,  "Okullarımızda müzik derslerinde öğrettiklerimiz bize ait değil, yabancı melodilere Türkçe sözler yazıyoruz. İşte, (Fış fış kayıkçı, kayıkçının küreği, hop hop eder yüreği...) Bundan hiçbir şey anlaşılmıyor. Bize öncülük edin, kendi musikimize uygun çocuk şarkıları yapalım" dediklerini belirtti. 

Bunun üzerine söz konusu dönemde TRT ile birlikte Türk müziği formunda çocuk şarkıları yarışması düzenlediklerini anımsatan Çiçek, şöyle devam etti: 

"TRT'nin arşivinde, benim dönemimde yapılmış 60 şarkı var. Bunlarla bir taraftan çocuklarımızı eğlendiriyoruz, diğer taraftan eğitiyoruz. Bununla ne yapmaya çalıştık? Çoğu zaman 'Biz Anadolu insanıyız' deriz. Peki Anadolu ne? Coğrafi bilgi olarak tanımı var, doğru ama kuru bir bilgi. Söz konusu çocuk şarkıları yarışmasındaki bir şarkıda çocuk dedesine diyor ki 'Hasan dede söyle bana, neresi Anadoludur?' dedesi diyor ki 'Deresinde sazan varsa, beş vaktinde ezan varsa, her köyünde ozan varsa orası Anadoludur.' Aynı çocuk ninesine gidiyor ve 'Aşye Nine söyle bana neresi Anadolu'dur?' Ninesi de 'İnsanını bir kez sına, özlem duyman gayrısına, şükrederse tanrısına orası Anadoludur' diyor.

Birisi coğrafi anlamda Anadolu diğeri kültür anlamında Anadolu. Birini verir öbürünü vermezseniz tek ayaklı çocuklar, nesiller yetiştirirsiniz. Onun karşılığı olarak ülkede bir çok sosyal problem olur."

Konuşmanın ardından Pınar Eğitim Kurumları Başkanı Ali Bulut, Çiçek'e plaket vermek istedi. Cemil Çiçek bu plaketi kabul edeceğini ancak plaket konusunda bir rahatsızlığı olduğunu belirterek, "Plaket yerine bundan sonra kitap armağan edilsin, ağaç dikilsin" dedi.

Cemil Çiçek, beraberinde AK Parti Genel Başkan Yardımcıcı Salih Kapusuz ve diğer katılımcılarla okulun açılışını yaptı. Sınıfları gezen Çiçek, çocuklarla bir süre sohbet etti.



16.09.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi