Haberler > GÜNCEL >DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNDE AÇIKLANMASI BEKLENEN SÜRPRİZLER

Başbakan Erdoğan ve kurmaylarının uzun süredir zirveler ve toplantılar düzenleyerek üzerinde çalıştığı ve son hali verilen "Demokratikleşme Paketi" bugün açıklanacak. Peki pakette neler var? İşte açıklanması beklenen sürprizler...

Başbakan Erdoğan başkanlığında çarşamba günü yapılan ve çözüm süreci paketine son şekilinin ele alındığı toplantı sonrası bugün son kez toplanılacak. Zirvenin ardından paket Başbakan Erdoğan tararından kamuoyuna açıklayacak.

Peki Başbakan Erdoğan'ın "pakette sürprizler olabilir" dediği sürprizler neler?

Pakette beklenen en büyük sürprizin 'ana dilde eğitim' düzenlemesi olduğu konuşuluyor. Başta Kürtçe olmak üzere özel okullarda ana dilde eğitimin önünü açan düzenlemenin, natif önerilerden oluştuğu öğrenildi.

Ayrıca toplantıda 'yerel yönetimler şartına konulan şerhin kaldırılması' hükümlerinin ele alınacağı ifade edildi.

Başörtüsü ve ruhban okulu sorunu aşılacak

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yapılacak değişiklik ve başörtüsü yasağının uygulama dayanağı olan mevcut yönetmelik de değiştirilerek kamuda başörtüsü sorunu aşılacak, Ruhban okulunun açılması için ise üniversite modeli hayata geçirilecek.

Seçimlerde sistem dar bölge olacak

Yenişafak'ın haberine göre ise çözüm paketinde Seçim Yasası'yla ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Yüzde 10 seçim barajı korunurken, 'Daraltılmış Bölge Sistemi'ne geçiliyor. Böylece seçim bölgeleri büyüklüklerine göre 2-4-6 milletvekiline bölünecek. Daraltılmış sisteme geçildiği taktirde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyükşehirler çok sayıda seçim çevresine bölünecek.

Mükerrerler tek maddeye indiriliyor

Hükümet, özellikle KCK suçlularını ilgilendiren, 'mükerrer suçlar'ı tek bir yasa hükmüne bağlayan düzenleme de getirecek. Katıldığı eylemden dolayı hem Türk Ceza Yasası, Terörle Mücadele Yasası ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'ndan dolayı birden fazla cezaya çarptırılanlarla ilgili yeni hükümler getiriliyor. Böylece eyleme katılan bir kişinin suça iştiraki nispetinde yargılanması esas alınıyor. Eylemlere katılan kişiler, örgüt üyeliği, örgüt liderliği, örgüte yardım ve yataklık gibi 6-7 ayrı maddeden cezaya çarptırılıyordu. Yapılacak değişiklikle bir eylemden yargılanan kişinin bir suçtan üç ayrı cezaya çarptırılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Nefret suçuna çağdaş düzenleme

Çözüm paketinde yer alan 'nefret suçları' ile ilgili düzenlemeler de görüşülerek kabul edildi. Bu düzenlemeyle ırk, etnik kimlik, milliyet, din, dil, cinsiyet, fiziksel ya da zihinsel engellilik gibi belirli özellikleri nedeniyle işlenen suçlar hedef alınıyor. Buna göre Türk Ceza Yasası'nın 6. Maddesi'ne ek yapılacak. Bunun yanında, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi amacıyla Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik sözleşmesine konulan şerhin kaldırılması da planlanıyor. Türkiye, sözkonusu sözleşmenin 11, 10, 98, 7, 6 ve 4. maddelerinin çeşitli hükümlerine şerh koymuştu.

 



13.09.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi