Haberler > DÜNYADAN >DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ ÇİN BASININDA

Çin resmi ajansı Şinhua, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketini "Türkiye Kürt sorunun çözüm süreciyle ilgili reformlarını açıkladı" başlığıyla duyurdu.

Haberde, Erdoğan'ın "uzun süredir beklenen reform paketini" açıkladığına vurgu yapılırken, paketin 30 yıldır süren Kürt meselesini sona erdiren süreci kolaylaştırmak için olduğunu ifade etti. 

Siyasi partilerin seçim kampanyalarında Türkçe dışında da diller kullanabileceğine vurgu yapılırken, bu hamlenin Kürt siyasetçilerin Kürtçe aktivitelerde bulunabileceğine işaret edildi ve "Türkiye Başbakanı Erdoğan, Kürtçe seçim propagandası yapılmasının onaylandığını açıkladı" değerlendirmesinde bulunuldu.

Haberde, Başbakan Erdoğan'ın özel okullarda Türkçe dışında eğitimin mümkün olabileceğine yönelik ifadelerine de yer verildi. Açıklanan paketle kadınların kamusal alanlarda başörtüsü yasağının kalkacağına vurgu yapılan haberde, "Müslüman nüfusun yoğun olduğu Türkiye'de devlet dairelerinde çalışan kadınların kıyafetleriyle ilgili sert kısıtlamalar olduğu" yorumuna yer verildi. 

"Paket bir kilometre taşı niteliğinde"

Çin Uluslararası Radyosu ise "Türkiye'nin demokratikleşme paketi, Kürt sorununu çözmeyi hedefliyor" başlığıyla verdiği haberinde "Paketin en ilgi çekici kısmı, siyasi partilerin seçim barajına ilişkin yapılacak düzenleme idi" ifadelerine yer verdi. 

Açılım sürecinin aşamalarını tanıtan Uluslararası Radyo, ayrıca "Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketi, Türkiye için bir kilometre taşı niteliğinde ancak Kürt sorununun çözümü için daha çok çaba sarf edilmeli" yorumunda bulunuldu.



01.10.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi