Haberler > GÜNCEL >SUUDİ ARABİSTAN'DAN ATEŞKES TALEBİ

Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Suriye topraklarının tamamında füze, ağır silahlar ve savaş uçaklarının yasaklanmasını da içeren kapsamlı ateşkes uygulanması talebinde bulundu.

Ülkesinin BMGK geçici üyeliğini reddetmesinden sonra konseyin Ortadoğu'daki rutin gelişmelerin ele alındığı dünkü ilk oturumda söz alan Suudi Arabistan Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Abdullah bin Yahya el-Muallimi, "Füze, ağır silahlar ve savaş uçaklarının yasaklanmasını da içeren kapsamlı bir ateşkes uygulanmasını" talep etti.

Muallimi, "Esed rejimi, aralarında kitle imha silahlarının da bulunduğu her türlü savaş malzemesini kullanarak Suriye halkına yönelik soykırımı sürdürmektedir. Ülkedeki çatışmalar nedeniyle 120 bin insan hayatını kaybetti. Suriye nüfusunun 4'te birinden fazlası ülkeyi terk etti. Rejim, 21 Ağustos'ta Şam’ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silah saldırısı cüretinde bulundu. BMGK'nın vetolar nedeniyle Suriye'deki şiddeti sona erdirememesinden memnun gözüken Esed rejimi yatağında rahat uyuyor" ifadelerini kullandı.

BMGK'nın Şam'ın Guta bölgesindeki kimyasal saldırıya tepkisini yetersiz ve gecikmiş olarak niteleyen Muallimi, "Bağımsızlığı için mücadele veren halkın hikayesi, kimyasal silahlar ve bunların nasıl kullanıldıkları meselesinin gölgesinde kaldı" dedi.

Muallimi, BMGK'nın Suriye halkının acılarının dinmesi için soruna bir an önce kesin çözüm bulması gerektiğini belirterek, "Konseyin bu sorunun çözümünde aylarca, yıllarca tartışmayla geçirerek gecikmesi katliam, açlık ya da göç nedeniyle daha fazla Suriyelinin hayatını kaybedeceği anlamına geliyor" diye konuştu.

Muallimi, konuşmasını şöyle tamamladı:

"BMGK, dünya halklarının güvenini yeniden kazanabilmek için uygun zamanda ve doğru uygulamalarla gecikmeden uluslararası güvenlik ve barış konusundaki sorumluluğunu yerine getirmelidir"

BMGK, geçen Perşembe günü, 1 Ocak itibariyle üyelik süreleri sona erecek Azerbaycan, Guatemala, Fas, Pakistan ve Togo'nun yerine görev yapacak 5 ülke için oylamaya gitmiş, oylama sonucu Nijerya, Çad, Suudi Arabistan, Litvanya ve Şili, BMGK'nın iki yıllık geçici üyeliğine seçilmişti.

Suudi Arabistan, BMGK’nın dünya barışı ve güvenliğini sağlamaktan aciz kaldığı gerekçesiyle seçildiği Konsey'in geçici üyeliğini kabul etmediğini açıklamıştı



23.10.2013

Yorumlar

Bu Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.
İsminiz
E-Mail
Cevabınız


Parlametre
Serbest Kürsü

Anket

Türkiye'nin Dış Politikasını Olumlu Seyirde Güçlendirecek Ana Unsur Nedir ?
Yankı Dostluk Platformu
  • Facebook'ta Yankı Dergisi
  • Twitter'da Yankı Dergisi
  • Youtube'ta Yankı Dergisi